Výroční Okresní aktiv Zasloužilých hasičů dne 8. prosince 2018 v Přítlukách.

Na den 8. prosince byl svolán Okresní aktiv Zasloužilých hasičů do zbrojnice SDH Přítluky. Na setkání přijelo 14 Zasloužilých hasičů a 4 Zasloužilí funkcionáři. Omluveni byl bratr Odryska a bratr Škrobáček, kteří jsou dlouhodobě nemocní. Ale mrzí nás, dlouhodobá neúčast na naších srazech bratra Aloise Maniše, z SDH Perná. Je z našich řad nejmladší i zdraví mu přeje, ale se mezi nás se nehlásí.

Bylo konstatováno, že do roku 2018 bylo evidováno 16 zasloužilých hasičů a 5 zasloužilých funkcionářů. V tomto roce opustil naše řady, podlouhé těžké nemoci, bratr Jaroslav Konečný z SDH Rakvice. Protože pohřeb proběhl v úzkém rodinném kruhu, na jeho památku jsme si vpoměli položením smuteční kytice v následném čase. Naopak naše řady rozrosly o udělení titulu Zasloužilým hasičům a to 100letéhu bratru Janu Matuškovi z SDH Šitbořice. Předání praběhlo mimořádně v obřadní síni městýse Šitbořice. Naše ústředí nevěřilo, že tento stařec zvládne cestu do Přibyslavi a proto přijeli za ním. Ovšem překvapil všechny svou vitalitou, nejen že celý cereminiál ustál ve stoje, ale na závěr si dal taneček z naší starostkou. Také se zúčastni krajského aktivu v Tvarožné i tohotom aktivu v Přítlukách. Dále byl udělen na zámku v Přibyslavi titul Zasloužilý hasič, bratru Přemyslu Průdkovi z SDH Přítluky, který se ve zdraví dožívá 87 let. Takže na konci roku 2018 máme evidováno 17 Zaslouřilých hasičů a 4 Zasloužilé funkcionáře, které v letošním roce rozšířil bratr Zdeněk Hrebačka z SDH Moravská Nová Ves.

Jelikož prostory hasičské zbrojnice nás všechny nemohli pojmout, přesunuli jsme se do zařízení ZRAK (zařízení ranného kapitalismu), patřící a.s. Zepro Přítluky. Hosté setkéní byli starosta obce, místostarosta OSH, členka VV OSH, členové SDH a také nás navštívil ředitel Zepra Ing Antonín Homola. Po zahájení, byla přednesena zpráva za uplynulý rok, plán práce na další období a přijato usnesení. V diskuzi vistoupili všichni hosté. Na závěr s občerstvením, nás Ing. Homola pozval do podzemí, kde nám seznámil s rozvojem vinohradnicvým a.s. a dal nám ochutnat archyvní vína. Je třeba poděkovat SDH Přítluky za přípravu zasedání, SDH Šitbořice, SDH Moravská Nová Ves a SDH Drnholec za dopravu. Zvláště poděkování patří řediteli a.s. Zepro za bezplatné poskytnutí prostor a svým příspěvkém ke zpestření programu.